Energiezuinig datacenter Ecofactorij voltooid

18 november 2013 - Yvonne Keijzers

ITB2 Datacenters is een Nederlandse colocatie aanbieder die zich naar eigen zeggen met duurzaam ontwikkelde datacenters richt op Financials, Corporate organisaties, overheden, MKB  en internet service providers. ITB2 Datacenters heeft op dit moment een Tier II datacenter in Deventer en sinds kort een high end Tier III/IV datacenter in Apeldoorn.

Onlangs voltooide TIB2 de aanleg van een glasvezel ecosysteem op het industrieterrein De Ecofactorij in Apeldoorn. Op het industrieterrein is één van de datacenters van ITB2 gevestigd. Alle bedrijven op het industrieterrein zijn nu redundant middels twee routes en meerdere vezels aangesloten op het ‘Ecofactorij Glasnet’ van ITB2.

 ITB2 Datacenters heeft het betreffende datacenter op industrieterrein Ecofactorij een paar maanden geleden geopend. Het carrierneutrale datacenter beslaat 1.500 (3x500) m2 netto colocatie vloeroppervlak en is volgens het bedrijf energie-efficiënt en milieuvriendelijk gebouwd (met een gecalculeerde energiezuinige PUE-waarde van 1,08, gebruikmakend van windenergie en duurzame materialen). Via het Ecofactorij Glasnet, het eigen ecosysteem met glasvezelverbindingen, wil ITB2 Datacenters de bedrijven in de omgeving op een laagdrempelige manier een energie-efficiënt alternatief bieden voor de eigen computerruimtes.

Energiezuinig koelen
Op dit moment realiseert het datacenter van ITB2 in Apeldoorn een Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,27. Die waarde zal de komende tijd door de groeiende klantbezetting verder afnemen, wat betekent dat het datacenter gaandeweg steeds energie-efficiënter zal opereren. Afgelopen zomer heeft ITB2 een heat stresstest laten uitvoeren, waaruit bleek dat het specifieke datacenter ontwerp een PUE-waarde van 1,08 zal realiseren.

 Met name het gebruikte koelingsysteem in het datacenter van ITB2, dat in een unieke opstelling is geïmplementeerd, draagt bij aan de energie-efficiëntie van de colocatie voorziening. Het datacenter in Apeldoorn telt twee verdiepingen, waarbij de bovenste verdieping volledig wordt gebruikt voor het ‘indirecte adiabatische’ koelsysteem.

 Enorme luchtschachten zijn onderdeel van het koelingprincipe, waarbij middels grote warmtewisselaars en een recirculerend binnenklimaat tégen de buitenlucht wordt gekoeld - zonder dat buitenlucht het datacenter binnenkomt, wat voor complicaties op de datacentervloer zou kunnen zorgen. Het grote volume van de luchtschachten zorgt voor lage luchtsnelheden, wat de energie-efficiëntie ten goede komt.

Overige diensten
Via het Ecofactorij Glasnet is ITB2 van plan om ook value-add diensten te leveren, zoals VoIP, het uitlezen van de energiemeters van de aangesloten bedrijven (smart grid) en IP-gebaseerde camerabewaking.

Deel dit bericht