Toshiba TEC introduceert multifunctionele printer met uitwisbare toner

06 juni 2013 - Yvonne Keijzers
Na jaren van intensieve R&D lanceert Toshiba TEC de allereerste multifunctionele printer (MFP) met uitwisbare toner. Het gaat om de e-STUDIO306LP, kortweg Eco-MFP, die afdrukken maakt waarvan de toner via een recyclingsysteem tijdelijk wordt gewist.
Het papier is daarna weer te gebruiken: volgens Toshiba Tec minstens vijf keer opnieuw, maar in de praktijk mogelijk vaker. Zo ontstaat voor het eerst een echte kans om tot 80% te besparen op papierverbruik. De Eco-MFP heeft een printsnelheid van 30 pagina's per minuut op A4-formaat. Het maximale printformaat is A3.

 Het overgrote deel van de afdrukken die mensen op kantoor maken, is bedoeld voor tijdelijk gebruik. Dit blijkt uit veel onderzoeken. Denk aan concepten, lijsten, formulieren, e-mails en talloze andere stukken die je maar even hoeft te bewaren of op je gemak wilt nalezen. Deze hele papierberg, die anders in de versnipperaar verdwijnt, is dankzij de Eco-MFP opnieuw te gebruiken. Het papierloze kantoor blijft een utopie, maar de Eco-MFP optimaliseert het papiergebruik. 

Papierrecyclingsysteem
De Eco-MFP bestaat uit twee componenten, de e-STUDIO306LP, een multifunctioneel apparaat met een speciale ontwikkelde blauwe toner en ‘het papierrecyclingsysteem’ e-STUDIO RD30, dat in staat is om de blauwe toner te ontkleuren. Dit gebeurt door verwarming van het papier, waarbij de toner verandert van blauw naar transparant. De tekst en afbeeldingen op het papier worden daardoor nagenoeg uitgewist en het papier kan opnieuw worden gebruikt. De scanfunctie van het papierrecyclingsysteem kan de documenten converteren naar elektronische bestanden voordat de inkt op de pagina’s wordt gewist. Op deze manier kunnen documenten worden gearchiveerd alvorens het papier opnieuw wordt gebruikt. Toshiba adviseert vertrouwelijke documenten of bedrijfskritische informatie met dezelfde zorg te behandelen als op een reguliere MFP. Indien het papier aan extreme kou wordt blootgesteld (ongeveer minus 30 graden Celsius), wordt de tekst namelijk weer zichtbaar.
In het persbericht wordt overigens niet vermeld hoeveel meer energie de printer gebruikt door dit systeem.

 

De eerste Eco-MFP in Nederland is verkocht aan de European Climate Foundation (ECF). Deze belangenorganisatie heeft als doel het bevorderen van klimaat- en energiebeleid dat de uitstoot van CO2 in Europa vermindert. Daarnaast wil de ECF ervoor zorgen dat Europa op het wereldtoneel een grotere rol speelt in het aanpakken van klimaatverandering.

 

Deel dit bericht