Nijmegen krijgt stadsmeubilair uit oude elektronische apparatuur

Stadsmeubilair uit oude elektronische apparatuur

Suzie van de Pas - 18 januari 2018

Vanaf de zomer van 2018 kunnen inwoners van Nijmegen van de zon genieten op stadsbanken, gemaakt uit de behuizing van oude elektronische apparatuur. Nijmegen is in 2018 Green Capital van Europa en daarom vinden er allerlei activiteiten plaats. De stadsbanken zijn het resultaat van één van de projecten van de Challenge Circulaire Economie van Stichting Green Capital Challenges.

Leerlingen van een aantal scholen in Nijmegen zamelen vanaf 1 februari, in een samenwerking met Stichting de Bastei, afvalbedrijf Dar en Recycleorganisatie Wecycle, afgedankt elektronische apparatuur in. De behuizing van de apparatuur wordt gebruikt om nieuwe stadsbanken te maken naar een ontwerp van circulair ontwerper Hugo van der Kallen.

Grondstofstromen

De keuze voor de behuizing van elektronische apparatuur is niet toevallig. 'Iedereen heeft oude elektronische apparatuur in huis, zegt ontwerper Hugo van der Kallen. 'Wij zijn op zoek gegaan naar die materialen die iedereen in een la of op zolder heeft liggen en kwamen uit bij de behuizing van computers en mobieltjes. Het goud en zilver uit deze producten wordt steeds vaker hergebruikt. Maar wij wilden juist ook van de behuizing een hip en aansprekend product maken. Het gaat er ons om juist van het ‘waardeloze’ weer iets waardevols te maken.’

Het team van de Green Challenge Circulaire Economie wil, door van deze ogenschijnlijk waardeloze afvalstroom weer nieuwe producten te maken, laten zien dat afval niet bestaat. 'Bewustwording is belangrijk om circulaire economie op gang te brengen. Mensen moeten beseffen dat het scheiden van grondstofstromen iets oplevert. Door te laten zien wat voor prachtige producten er weer gemaakt kunnen worden van 'waardeloos' materiaal, hopen wij dat te bereiken', zegt Yvonne Keijzers, aanjager van de Challenge Circulaire Economie.

Green Capital 2018

Nijmegen is European Green Capital in 2018. In het kader hiervan vinden allerlei activiteiten plaats. Een groep inwoners, verzameld in de Stichting Green Capital Challenges, wil duurzaamheid bij inwoners van Nijmegen over het voetlicht brengen. Eén van de thema’s van deze Challenges is Circulaire Economie. Een team van vrijwilligers werkte het afgelopen jaar aan drie projecten, waaronder dit stadsmeubilair. 

Deel dit bericht