Circulair Paviljoen Circl van ABN AMRO opent op 5 september

Circulair Paviljoen Circl trekt lessen uit dagelijkse praktijk

Yvonne Keijzers - 22 augustus 2017

Op 5 september a.s. opent op de Amsterdamse Zuidas Circl, het circulair paviljoen van ABN AMRO. Directeur Merijn van den Bergh, verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van de bijzondere locatie in het hart van de financiële markt, ziet oneindige mogelijkheden voor de locatie.

De Zuidas in Amsterdam is gewoonlijk niet de locatie voor de meest hippe en vooruitstrevende vastgoedontwikkelingen. Maar daar komt verandering in met de komst van Circl: het circulaire paviljoen van ABN AMRO dat op 5 september de deuren opent. 

Historische collectie 

Voor de inrichting van Circl zocht interieurarchitect DoepelStrijkers onder meer inspiratie in de historische collectie van ABN AMRO die opgesteld stond in een depot in Almere. Maar ook ander bestaand meubilair wordt hergebruikt. Daarnaast dient het paviljoen als showroom voor een deel van de vintage design collectie van Mass Modern Design uit Roosendaal. 

Het Paviljoen biedt ruimte aan zo'n 1.000 bezoekers. En dat maakt de locatie ook geschikt als eventlocatie. Directeur Merijn van den Bergh: 'In een samenwerking met programmamakers van Pakhuis de Zwijger zijn we nu bezig een programma te ontwikkelen omtrent sociaal maatschappelijke thema's. Het is daarbij absoluut de bedoeling een eigen programmering voor Circl te ontwikkelen. Gericht op een ander publiek.' 

Kleding van oude petflessen

In een circulaire economie staat hergebruik centraal en bestaat er nauwelijks afval. Om dat model door te voeren, werd in Circl zoveel mogelijk al bestaand materiaal gebruikt. Zo zamelden medewerkers van ABN AMRO 16.000 oude spijkerbroeken in, die in het plafond zijn verwerkt. De vergaderruimtes zijn voorzien van kozijnen afkomstig uit oude kantoren. Met de gelijkstroom in het hele pand is Circl energiezuiniger. Extra energie komt van 500 zonnepanelen op het dak. De kleding die de medewerkers van Circl dragen is gemaakt van oude petflessen. 

No waste

In het restaurant van horecapartner Vermaat bereidt de kok verse gerechten van lokale producten. Daarnaast is in Circl restaurant het no waste principe leidend. Dat betekent zo min mogelijk afval en restanten zoveel mogelijk verwerken. Als voorbeeld noemt Van den Bergh het bierborstel. Dit komt vrij bij het brouwproces van bierbouwer Hemelwater en wordt door de kok van Cricl gebruikt als ingrediënt van het brood. Ook wordt de restwarmte van de oven gebruikt om groenten te poffen. 

Waarom is dit belangrijk? 

Het Circl Paviljoen biedt ABN AMRO de mogelijkheid te laten zien welk belang zij hechten aan circulaire economie. Maar het Paviljoen rijkt verder dan dat.  'De circulaire economie is een nieuw model', zegt Van den Bergh. 'We zijn nu volop aan het leren hoe dit in de praktijk werkt. Hoe moet je bijvoorbeeld vastgoed verduurzamen? Welke modellen werken wel, en welke niet? Hoe ga je bijvoorbeeld om met de restwaarde van een circulair gebouw? Hoe werkt een materialenpaspoort? Welke impact heeft het op de bouwsector? Hoe werken nieuwe businessmodellen? Door dit lerend te ontdekken leveren we belangrijke input aan ABN AMRO, die het op haar beurt weer met klanten deelt Kennis die de bank en haar klanten toekomstbestendiger maakt. En door deze kennis ook met andere partijen te delen, zorgen we dat zijook van onze ervaringen kunnen leren.’

Deel dit bericht