Ontwerpers op zoek naar grenzen materiaal Colback

Ontwerpers op zoek naar grenzen materiaal Colback

Yvonne Keijzers - 03 augustus 2017

Low & Bonar, een bedrijf gespecialiseerd in de productie van “performance materials” en een groep van 10 creatieven werken samen in in4nite. Zij experimenteerden met de eigenschappen van Colback. De resultaten zijn te zien op DDW 2017.

De groep experimenteerde met Colback, een nonwoven materiaal geproduceerd door Low & Bonar. De 10 ontwerpers zochten, elk in hun specialisme, de grenzen van het materiaal en het voorstellingsvermogen op. Het eindresultaat presenteren zij in een nieuw paviljoen op de 9e verdieping van Gebouw TQ tijdens Dutch Design Week 2017

Colback is een non-woven materiaal wat nu onder meer wordt gebruikt in luchtfilters in auto’s, ter versterking van verschillende typen vloeren en in behang, bitumineuze dakbedekkingen en civieltechnische oplossingen. 

Waarom is dit belangrijk?

We moeten werken aan een zo duurzaam mogelijke productieproces en leefomgeving. Door de eigenschappen van materialen te herijken, kunnen toepassingen worden gevonden die voorheen niet denkbaar waren. 
Door te werken met een interdisciplinair team van ontwerpers en industrie én hen experimenteerruimte te bieden, worden verrassende vondsten gedaan.  

De in4nite designers:

Charley Reijnders 
“Er zijn verschillende soorten Colback, ik ben gaan werken met Colback Green, gemaakt van gerecycled PET. Door het materiaal te verbranden en vervolgens weer aan te brengen op het witte Colback, krijg je een heel mooi effect. Alsof de zon in de zomer door de bladeren schijnt en een schaduwspektakel vormt. Ik heb het verwerkt in een kast: The Ghost Collection (foto)”

Atelier Rick Tegelaar
“Colback bestaat uit 2 componenten. Door alleen de buitenste laag polypropylene te smelten, blijft de PET-kern onaangetast. Met dat gegeven ben ik gaan onderzoeken of Colback ook te gebruiken is in een 3d-printer. Dat gaat uitstekend, alleen was er nog geen 3d-printer die Colback kon verwerken. Ik heb zelf een 2 meter brede 3d-printer ontwikkeld waarmee ik de vezels op Colback kan printen. Die patronen zien er niet alleen prachtig uit, je kan het materiaal zo ook lokaal verstevigen.”

Dana Dijkgraaf
“Colback is prachtig om op te printen of te zeefdrukken. Het is doorschijnend maar toch glad, dat geeft een bijzonder effect. Zo valt het samen met de kleur die erachter ligt. Een opvallend materiaal voor boeken, flyer, folders of ander drukwerk, voor een industrie die momenteel gefocust is op papier.”

Klaas Kuiken
“Colback is een materiaal met een hele poëtische uitstraling, terwijl het gebruikt wordt in hoog-technologische toepassingen. De zichtbare vezels maken het een tactiele, bijna natuurlijke stof met bijzondere lichtdoorlatende kwaliteiten. Dat heb ik gebruikt in mijn ontwerpen voor de Full moon lamp en de Sunset lamp, beiden geïnspireerd op onze natuurlijke lichtbronnen. In deze lampen zoek ik een balans tussen de poëtische en industriële kanten van Colback.”

Kraft Architecten
“We hebben met Colback een paviljoen met museale kwaliteiten ontworpen, waar de producten volledig tot hun recht komen. De lichtdoorlatende eigenschappen van Colback zorgen voor een spannend effect. Het paviljoen bevindt zich op een spannende plek, op de 9e verdieping van Gebouw TQ met een prachtig uitzicht op Eindhoven en het groen.”

Mieke van den Hout
“Colback is open en lichtgewicht, twee onmisbare ingrediënten voor akoestische oplossingen. Door Colback samen te smelten met een gekleurde stof, komt de esthetiek van het non-woven materiaal goed uit, met een zachte kleur op de achtergrond. De panelen zijn gevuld met Colback productierestanten, waarmee de akoestische eigenschappen nog eens worden versterkt.”  

Robbin Baas
“Ik heb mij voor mijn verticale tuin laten inspireren door Centre Pompidou in Parijs. Door de vakken voor de planten te vouwen en aan elkaar te vlechten met het bewateringssysteem, krijg je niet alleen een mooie installatie maar het verbetert de lucht en je hebt een stukje natuur in je huis.” 

Erik Stehmann
“Ik heb van een 2d product een 3d product gemaakt door Colback te rillen. Na verschillende experimenten ben ik uitgekomen bij een patroon met ronde vouwen. Deze vouwen vormen een sterke en lichtgewicht buis. Deze buis is de basis voor mijn Rilly Nice lamp serie. Because in the end, we all want a Rilly Nice lamp.”

Joris de Groot
“Ik ben geïnspireerd door het plooien en vouwen van luchtfilters, een product dat deels van Colback is gemaakt. Deze techniek, gecombineerd met andere technieken, pas ik toe om een nieuw verstevigd materiaal te maken. Het resultaat gebruik ik in de zitting van een bank.”

Tijn van Orsouw
“Over het algemeen zijn rolgordijnen en lamellen vooral functioneel en zien ze er in mijn ogen niet goed uit. Omdat Colback het licht mooi verspreidt, makkelijk te vouwen en ijzersterk is, ben ik gaan zoeken naar manieren om er mooie raamdecoratie mee te maken. Zo mooi, dat je het altijd voor je raam wilt laten hangen.” 

in4nite in het kort

in4nite is een project waarin de ideeën en creativiteit van productontwerpers, grafische ontwerpers en architecten worden gecombineerd met de technische expertise van Low & Bonar. De uitkomsten van het project worden gepresenteerd op de Dutch Design Week 2017 van 21 t/m 29 oktober in Gebouw TQ, op de 9e verdieping. 

Deel dit bericht