Pianoo publiceert 49 Factsheets over circulair inkopen

Pianoo publiceert 39 Factsheets over circulair inkopen

Yvonne Keijzers - 02 augustus 2017

Pianoo publiceert op haar website 39 factsheets over circulair inkopen. Dit levert een schat aan kennis op voor bedrijven en organisaties die met circulaire economie aan de slag willen.

De website van Pianoo geeft ook informatie over het inkoopproces, met behulp van de 'Wegwijzer Circulair Inkopen' dat zij samen met oner meer MVO-Nederland publiceren. Hierin vinden lezers tips, achtergronden en praktijkvoorbeelden. 

De meeste projecten circulair inkopen zijn uitgevoerd in het kader van de Green Deal Circulair Inkopen en het programma REBUS (Resource Efficient Business Models). Vanuit beide initiatieven worden diverse hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden voor circulair inkopen ontwikkeld. Bekijk ze hier allemaal.

Waarom zijn de factsheets Circulair inkopen belangrijk?

Circulaire economie, en dus ook circulair inkopen, is voor elke organisatie of bedrijf anders. Het is een nieuwe ontwikkeling, met niet altijd voorspelbare uitkomsten. Maar het is zonde van tijd en energie als bedrijven of organisaties steeds zelf het wiel gaan uitvinden. Leer daarom van de lessen van andere bedrijven en organisaties in de praktijk.

Leren van anderen, is beter voorbereiden. Het scheelt tijd, geld en energie voor alle stakeholders in het proces. Het versnelt bovendien het inkoopproces.

Een kleine greep uit de lessons learned:

 • Verificatie is een belangrijk onderdeel van het proces. Veel leveranciers kunnen je vertellen wat er allemaal níet in een product zit. Maar wat er dan wél in zit, is lastiger. 
 • Denk vooraf goed na over de beoordelingssystematiek om te voorkomen dat aspecten zwaarder meetellen dan beoogd.
 • Het is belangrijk om te weten wat de mogelijkheden van de markt zijn en welke partijen er geïnteresseerd zijn, fabrikanten, detaillisten, bouw­ of legbedrijven.
 • Het betalen voor gebruik inclusief onderhoud voor de vloerbedekking is goed bevallen. ProRail liep hierbij wel tegen een aantal zaken aan:
 1. Bij lease zit er een extra schakel tussen, zoals een bank. 
 2. Betaling ineens is eigenlijk een verkapte voorfinanciering. Je bent dan je pressiemiddel kwijt als de leverancier niet presteert. ProRail koos voor een grote eerste termijnbetaling en daarna steeds een lager bedrag, zodat de mate van voorfinanciering voor de leverancier acceptabel is.

De Factsheets omvatten de volgende Sectoren:

 •     ICT
 •     Kantoorinrichting
 •     Textiel
 •     Bouw en GWW
 •     Facilitair overig
 •     Overig
(bron: Pianoo)

Deel dit bericht