Welcome to The Village in 2022 volledig fossiel- en afvalvrij

Festival Welcome to The Village CO2- en afvalvrij in 2022

Yvonne Keijzers - 17 juli 2017

Festival Welcome to The Village is in 2022 volledig circulair. Dankzij de samenwerking met Circulair Friesland en Metabolic wordt tijdens de editie van 2017 gestart met een vijfjarenplan, waardoor het festival in 2022 volledig georganiseerd kan worden zonder gebruik van fossiele brandstoffen en zonder afval over te houden.

Tijdens de komende editie van Welcome to The Village, die op 21, 22 en 23 juli plaatsvindt in de Groene Ster bij Leeuwarden, voert het Festival dankzij partners Omrin en Vitens al ingrijpende veranderingen door op het terrein om dit jaar al flinke stappen te kunnen zetten.


In een samenwerking met Circulair Friesland en Metabolic vinden tijdens de komende editie vier nulmetingen plaats op het gebied van afval, water, voedsel en energie. Op basis hiervan wordt een plan opgesteld voor de komende jaren.

Slimmer stroomplan

De weg naar volledig circulair wordt echter dit jaar  al ingezet . De producenten hebben het festivalterrein anders ingedeeld en een slimmer stroomplan opgesteld. Daardoor zijn dit jaar al veel minder aggregaten nodig dan voorgaande jaren en kunnen de overgebleven aggregaten op 100% biobrandstof draaien, waardoor de eigen productie dit jaar al fossielvrij is en  de CO2-uitstoot met 85% afneemt.

Afval als grondstof

In samenwerking met afvalverwerker Omrin en met hulp van gemeente Leeuwarden wordt het afval van de komende editie niet naar de verbrandingsoven gereden, maar naar Ecopark De Wierde in Heerenveen gebracht.
Omrin sorteert en recyclet het afval tot nieuwe grondstoffen.

De catering voor artiesten en crew is op zondag vegetarisch, waardoor anderhalf miljoen liter water wordt bespaard. Op het terrein worden herbruikbare statiegeldbekers ingevoerd en zijn alle pachters verplicht hun eten te serveren in bio-afbreekbare bakjes, borden en bestek. 

De organisatie herbruikt water om glazen te spoelen als spoelwater  voor de toiletten. Ook wordt er dit jaar geen gebotteld bronwater in- of verkocht. Dankzij partner Vitens, die een tijdelijk waternetwerk aanlegt van ruim een kilometer, kunnen artiesten en bezoekers overal op het terrein en backstage (gratis) leidingwater tappen. Hiermee bespaart de organisatie ruim 3000 plastic flesjes en heel veel vervoersbewegingen. 

DORP

Ook DORP - het innovatieproject van het festival - speelt als Research & Development Lab een belangrijke rol in het verwezenlijken van de ambitie voor 2022. Samen met wetenschappers, ondernemers, studenten en uitvinders werkt Welcome to The Village aan uitdagingen om te verduurzamen. Het gaat over allerlei thema;s: van composteerbare tenten tot elektrische auto’s die we aan ons stroomnetwerk aansluiten.

Deel dit bericht