Nieuwe tool monitort biobased materialen in de keten

Nieuwe tool monitort biobased materialen in de keten

Yvonne Keijzers - 25 april 2017

Een nieuwe online tool, ontwikkeld door Advanced Biochemical, AkzoNobel, ABT en EY, maakt inzichtelijk welke biobased materialen er in producten zitten, door dit te door de hele keten te volgen.

Het is een soort virtuele marktplaats voor de industrie, waarin bedrijven die lid zijn, onderling verschillende typen certificaten van biobased materialen kunnen uitwisselen. 

Veel chemicaliën worden ofwel vanuit fossiele ofwel vanuit biobased grondstoffen gemaakt. Denk aan olie of suikers. Vaak is het echter lastig te achterhalen wat het aandeel is van fossiel of biobased. Met de nieuwe tools kan dit worden opgelost. Deze maakt het namelijk mogelijk te verifieren hoeveel van een product is gemaakt van biobased grondstoffen. Dat maakt het voor consumenten en fabrikanten gemakkelijker te kiezen voor een duurzame variant van een product.

Biobased materialen worden aan het begin van de keten gecertificeerd. Bedrijven kunnen deze informatie via een online platform uploaden. Daarna houdt het systeem bij welke producten er van de chemicalien zijn gemaakt. Hierdoor is er geen aparte, externe certificatie meer nodig in de keten, waardoor producenten sneller inzicht krijgen in de biobased content van hun producten. 

Het eerste chemicalie dat op deze manier wordt getrackt is Epicerol. Dit wordt geproduceerd door ABT en wordt door AkzoNobel gebruikt in de epoxy coatings. ABT gaat ervan uit dat de tool transparantie in de markt vergroot. Klanten kunnen hun consumptie van Epicerol monitoren, en kunnen dus aantonen dat zij gebruik maken van de meest duurzame oplossing in de markt. 

Na Epicerol staat dimethylether, die onder meer in deodorantomhuizingen gebruikt wordt, op het verlanglijksje van de partners. 

Het is de bedoeling dat de tool ook beschikbaar komt in andere ketens, aldus EY.

Deel dit bericht