Energiezuinige, lichtgeleidende folie van Evonik voor smartphonedisplay's

Energiezuinige, lichtgeleidende folie voor smartphonedisplay's

Yvonne Keijzers - 02 maart 2017

Zonder displays zouden telefoons zich nooit tot kleinformaat computers hebben ontwikkeld. Tegenwoordig zijn hoge resoluties geen probleem meer. Tegelijkertijd is het energieverbruik aanzienlijk gedaald. De belangrijkste reden hiervoor zijn energiezuinige displays met lichtgeleidende folies.

Gebruikers herkennen pas iets op een lcd-display, als het licht van achteren door het scherm straalt. In edge-lit led-displays nemen lichtgeleiders uit PMMA (polymethylmethacrylaat) meestal deze taak over, zoals het merkproduct Plexiglas van Evonik. Hierbij leidt het materiaal het toegevoerde licht van de leds door het hele componentenoppervlak en zorgt  voor een gelijkmatige lichtverdeling in het display. Displays met deze techniek zijn aanzienlijk vlakker.

Extreem dun en lichtgeleidend


De lichtgeleiders zelf zijn in de afgelopen jaren ook steeds dunner, en dus ook lichter geworden. In 2009 bijvoorbeeld was een lichtgeleidende plaat van een laptop-display 3 mm dik. Drie jaar later hadden de fabrikanten dit al gehalveerd. In tablets werden zelfs platen van maar liefst 0,55 mm dikte verwerkt, die door middel van spuitgiettechnieken werden vervaardigd.

Evonik levert inmiddels lichtgeleidende folie met een minimale dikte van slechts 0,2 mm, die over dezelfde optische eigenschappen beschikt als lichtgeleidende platen van origineel Plexiglas.

De beperkende factor is nu niet langer de dikte van het materiaal, maar de beschikbaarheid van zeer dunne, edge-emitting leds, die qua hoogte optimaal op de rand van de folie moeten passen. Speciale microscopisch kleine structuren op de folie leiden het licht van de microleds door het hele oppervlak naar buiten en verlichten het display van tablets of smartphones van achteren. "Door deze backlight-techniek ontstaat zo een gelijkmatige en briljante indruk", legt Parusel verder uit.

Groei in E-readers


In andere toepassingen mogen de structuren, die het licht verspreiden, niet zichtbaar zijn: De steeds populairdere e-readers bijvoorbeeld hebben meestal een frontverlichting. Dit betekent dat het display door een bovenop liggende gestructureerde lichtgeleider wordt verlicht. Daarom zijn er voor deze toepassingen speciale varianten waar niet-zichtbare structuren het licht uit de folie leiden.
Voor het permanent behouden van de optische helderheid moeten de gebruikte lichtgeleiders transparant blijven.

Deel dit bericht