Keteninitiatief voor circulaire werkkleding gestart

Nieuw keteninitiatief voor circulaire werkkleding

Yvonne Keijzers - 23 februari 2017

Op woensdag 22 februari kwamen de oprichters van The Dutch Circular Workwear Association bij elkaar om hun concept voor circulaire werkkleding aan partijen binnen de kledingbranche te tonen. Ook ondertekenden zij officieel de overeenkomst tot samenwerking

Specialist in werkkleding Wiltec was gastheer tijdens deze bijeenkomst. Tijdens de middag legden verschillende sprekers uit hoe de keten werkt. De bedrijven toonden de kleding, waarbij tevens een oplossing werd gepresenteerd om alle kleding die niet gerecycled kan worden om te zetten naar bijvoorbeeld picknicktafels, banken, bouwmaterialen en oeverbescherming. De aanwezige producenten, afnemers, ketenpartners en aspirant leden reageerden enorm enthousiast op dit unieke initiatief.

Circulaire werkkleding


The Dutch Circular Workwear Association is een coöperatie die is opgericht door zes spelers in de werkkledingmarkt. De oprichters, Dutch Awearness (foto), Wiltec, Uniform Brands, Heigo, HAVEP en Tricorp Workwear zijn enige tijd geleden gestart met de productie en verkoop van circulaire beroepskleding.

Het is een mooi voorbeeld van ketensamenwerking, waarin de bedrijven streven streven naar een schonere wereld voor de toekomstige generaties. Binnen ‘The Dutch Circular Workwear Association’ bundelen zij hun krachten om de verkoop van duurzame beroepskleding te stimuleren. Daarmee realiseren zij de doelstelling van de circulaire economie, kleding wordt nieuwe kleding, en creëren zij voldoende volume om werkkleding te kunnen recyclen. Zo kunnen zij de vervolgstappen zetten om nieuwe materialen, innovaties en businessmodellen te creëren binnen de circulaire economie op korte termijn.

QR-code


De verkochte kleding is voorzien van een DA Inside logo (afkorting voor Dutch Awearness Inside) en een QR-­‐code, wat aangeeft dat de kleding is gemaakt van recyclebare stoffen, dat de kleding wordt  gemonitord  gedurende  de  gehele  levensfase  en  dat  de  kleding  na  gebruik  terugkomt  bij  de  coöperatie. Daarna recyclet Dutch Awearness de kleding naar nieuwe stoffen waar de producenten nieuwe werkkleding van maken en die de wederverkopers vervolgens aanbieden aan de eindgebruikers.

De  drager  kan  de  QR-­‐code  scannen,  en krijgt zo inzicht  in  de  route  die  het  product  heeft  afgelegd.

Kunststofproducten Cliff


Daarnaast biedt de coöperatie een nieuwe circulaire oplossing voor conventionele kleding: “Cliff”. De kunststofproducten van Cliff zijn gemaakt van verschillende soorten gebruikte werkkleding, gebruikt plastic en een additief. Deze innovatie is ontwikkeld door Vive Innovation  en  Dutch  Awearness.  De  coöperatie  zorgt  voor  volume  voor  Cliff  door  verkoop  van  de  producten  en  neemt  de  gebruikte  werkkleding  van  eindgebruikers  terug.

(bron foto: Dutch Awaerness)

Deel dit bericht