Speeltuin van lantaarnpalen in Taipei

Speeltuin van lantaarnpalen in Taipei

Suzie van de Pas - 13 december 2016

World Design Capital 2016 Taipei werkt samen met designbureaus City Yeast en Basurama en creëert speeltuin van ongewenste lantaarnpalen.

Als onderdeel van hun programma ter ere van de World Design Capital 2016, is de stad Taipei een samenwerking aangegaan met ontwerpbureaus City Yeast en Basurama. De teams willen de openbare ruimtes van Taipei een nieuwe functie geven, door recyclebaar afvalmateriaal in te zetten. Hiermee creëerden de bureaus onder andere het ‘Swing Park’. Deze nieuwe speeltuin bestaat uit ongewenste lantaarnpalen. 

Het is voor het team achter Basurama niet de eerste keer dat zij participeren in een design capital. Het bedrijf creëerde in 2014 een installatie voor Kaapstad. City Yeast vroeg hen in 2016 krachten te bundelen voor World Design Capital Taipei, omdat de bedrijven dezelfde idealen delen. Eco-sustainability was een leidend ideaal tijdens de creatie van het nieuwe ‘Swing Park’. Het park is volledig opgetrokken uit ongewenste lantaarnpalen, gedoneerd door de Parks and Street Lights Division van Taipei. 

Lantaarnpalen lassen

Het ‘Swing Park’ is te vinden onder de Civic Boulevard autoweg in Taipei. De plek onder de autoweg creëert niet alleen een nieuwe functie voor de openbare ruimte, maar zorgt ook spelers zichzelf echt kunnen laten gaan. Zij hoeven immers geen rekening te houden met geluidsoverlast. 
De ontwerpers creëerden de speeltuin door lantaarnpalen aan elkaar te lassen. De lantaarnpalen werden niet alleen gekozen om verloren materiaal te verwerken, maar ook om Taipei City te stimuleren om duurzaamheid een meer centrale plek te geven in hun stedelijke ontwikkeling.
In de speeltuin kunnen gebruikers van alle leeftijden en seksen genieten van de fysieke activiteit.  

De gebruiker centraal

Voordat de designteams begonnen met het in elkaar zetten van de speeltuin, hielden zij verschillende gesprekken met betrokkenen. Niet alleen het stadsbestuur en het politiekorps werden betrokken, ook omwonenden mochten hun mening delen. Zo werd hen gevraagd naar gewenste faciliteiten, en hoe zij toekomstige parken voor zich zien. De designteams wilden met deze aanpak de traditionele manier van openbare ruimte invullen op de kop keren en de gebruiker centraal zetten. 

Publieke participatie

Ook tijdens de realiseerfase werden vrijwilligers betrokken. Onder de participanten waren onder andere lassers, design- en architectuurstudenten en bewoners van omliggende buurten. Zowel het enthousiasme voor als de kennis over de speeltuin werden hierdoor vergroot. De designteams hopen hiermee een nieuwe visie te creëren voor de ontwikkeling van de stad, wat Taipei een duurzame toekomst geeft. 

Deel dit bericht