Nieuwe adidas schoen is afbreekbaar

Nieuwe adidas schoen is afbreekbaar

Suzie van de Pas - 05 december 2016

Sportgigant adidas introduceert de Futurecraft Biofabric, schoenen van afbreekbaar materiaal.

Sportgigant adidas scoort de laatste maanden punt na punt op het gebied van duurzaamheid. Enkele weken gelegen lanceerde adidas een schoen gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. Nu introduceert het merk schoenen van afbreekbaar materiaal, de Futurecraft Biofabric.

Ook bij adidas heeft de creatieve afdeling door dat het tijd wordt te zoeken naar wereldvriendelijke materialen. De zoektocht leidde hen naar AMSilk, een bedrijf dat zich specialiseert in het maken van Biosteel textiel. Met AMSilk ontwikkelde adidas een afbreekbare schoen gemaakt van Biosteel, een textiel geïnspireerd op spindraad. Adidas presenteerde een prototype van de Futurecraft Biofabric tijdens het Biofabricate conference in New York. 

Veranderingen in luxeartikelen 

James Carnes, adidas’s creatieve directeur, geeft aan dat de wereld van luxeartikelen aan het veranderen is. Waar luxe eerder werd uitgestraald met zware stoffen, warme en donkere kleuren en solide materialen, is dit nu lichtgewicht en ademend. De Futurecraft Biofabric sluit naadloos op deze ontwikkeling aan; de schoen is 15 procent lichter dan schoenen gemaakt van gewone polymeren. Het prototype van de schoen heeft een open gebreide bovenkant met een gouden kleur. Bovendien heeft de schoen een geurcontrole, wat toch wel fijn is als je vele kilometers af wilt leggen. Deze kilometers leg je nu af op de Boost zool van adidas, maar adidas zoekt naar een duurzaam alternatief.  

Geen plastic in dit textiel 

Het grootste deel van de huidige collectie bestaat uit polymeren als thermoplastic of polyurethaan. En hoewel sommige soorten plastic recyclebaar zijn, vraagt iedere soort plastic om fossiele brandstoffen. AMSilk creëert het Biosteel textiel echter van gefermenteerde genetisch gemodificeerde bacteriën, waardoor er geen plastic aan te pas komt. Dit proces creëert een poeder substraat, wat AMSilk vervolgens in Biosteel wol spint. Het maakproces vindt plaats in een laboratorium en verbruikt, volgens adidas, slechts een fractie van de elektriciteit en fossiele brandstoffen die plastic nodig heeft. 

Ontbind het zelf

Als je zin hebt zelf je schoenen te ontbinden, dan kan dat ook. AMSilk creëerde een enzymatische oplossing waarmee eigenaren hun schoenen, na twee jaar intensief dragen, thuis in de wasbak op kunnen lossen. De oplossing komt in een klein zakje en zorgt dat de schoen binnen enkele uren uit elkaar valt. 

Voor nu gaat het om een prototype, maar adidas hoopt volgend jaar een commercieel product in de winkel te hebben. 

Deel dit bericht