Hoeveel energie verbruikt mijn software?

16 augustus 2016 - Yvonne Keijzers
Hoeveel energie verbruikt mijn software?
De ICT-sector verbruikt behoorlijk wat energie en dat wordt alleen maar meer. Onderzoeksbureau Centric stelt dat dit 1/10e is van het totale energieverbruik.

Volgens het global e-Sustainability Initiative (GeSI) heeft ICT echter het potentieel om CO2-uitstoot met 20% te verminderen in 2030. Dit kan door ICT in te zetten en zo bedrijven en consumenten te helpen met het intelligenter gebruiken van energie.

Energieverbruik software

Erik Jagroep, promovendus en consultant bij Centric ontwikkelde met zijn team een methode om het energieverbruik van software zelf te kunnen analyseren. Hiermee kunnen developers tijdens het programmeren rekening houden met het energieverbruik van de software.

De methode maakt het mogelijk tot op detailniveau analyses uit te voeren. Ook kan hiermee het energieverbruik van bestaande software worden verminderd, door op architectuurniveau het verbruik te analyseren en via de softwarecode aan te passen.

In  het artikel op Springer.Link spreekt Centric over een case study waarbij het aanpassen van de architectuur tot een energiebesparing van 67% te hebben geleid.

Deel dit bericht