Inkopen van LED-verlichting

Inkopen van LED-verlichting

Yvonne Keijzers - 10 augustus 2016

Inkopers hebben drie mogelijkheden om over te stappen naar LED. Dit zijn nieuwe LED armaturen, LED retrofit of de huidige TL armaturen ombouwen naar LED. Waar moet u op letten bij de aanschaf van LED verlichting?

LED verlichting is ‘hot’, toch zijn er regelmatig kritische geluiden te horen over het  duurzaamheidsaspect. Dat is terecht, want in de markt zijn nogal wat inferieure LED producten te vinden. Inkopers hebben drie mogelijkheden om over te stappen naar LED. Dit zijn nieuwe LED armaturen, LED retrofit of de huidige TL armaturen ombouwen naar LED. Waar moet u op letten bij de aanschaf van LED verlichting?

Warmte funest voor LED
Naast alle positieve eigenschappen van LED, zoals het efficiënte energieverbruik en de lange levensduur, heeft LED verlichting ook mindere eigenschappen. Zo kunnen LED’s erg slecht tegen warmte. Vanaf 65 ◦C heeft dit een significante invloed op de levensduur en neemt de kans op storingen en uitval toe. Het is belangrijk dat LED’s worden gekoeld.

LED retrofit als oplossing
Alleen in Nederland zijn er al tientallen miljoenen TL armaturen. Een aantal leveranciers ontwikkelden hiervoor een speciale LED oplossing, de zogenaamde retrofitproducten. Hierbij wordt de huidige TL buis omgewisseld met een LED TL retrofit buis. ‘Het klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, en dat is vaak ook zo’, aldus Tommy van de Giessen, Marketingmanager van verlichtingsbedrijf Lumeco. Het bedrijf werd onlangs opgenomen in de MKB innovatie top 100 2016 met hun concept voor het ombouwen van TL-armaturen.

De twee componenten van een LED verlichtingssysteem
‘Simplistisch bestaat LED verlichting uit twee componenten, de LED driver en de LED’s. De LED driver is eigenlijk het ‘motortje’ voor de LED’s en zorgt dat deze licht produceren de onder de juiste elektronische spanning. De kwaliteit van componenten in de LED driver is doorslaggevend. Je kunt een superluxe auto aanschaffen die van alle gemakken is voorzien, maar als deze geen goede motor heeft kom je ook nergens’, aldus Van de Giessen.

LED Retrofit en warmte
Bij een LED TL retrofit zit de driver in de TL buis, achter de LED’s. Omdat bij deze producten de LED driver functioneel is ontworpen, wordt volgens Van de Giessen ingeleverd op kwaliteit. Daarnaast creëert elektronica in bedrijf warmte. ‘Een LED driver, waarbij al ingeleverd is op kwaliteit, achter de LED’s plaatsen in een gesloten systeem (buis) is vragen om moeilijkheden. De kans is dus groot dat de vermelde levensduur niet wordt behaald en er na verloop van tijd storingen ontstaan. LED retrofit is niet geschikt voor professionele verlichtingssituaties met veel branduren.’

Nieuwe armaturen?
De behuizing van TL armaturen is van kunststof, ijzer of aluminium. Onder normale omstandigheden gaat deze dan ook decennia mee voordat er enige vorm van slijtage of corrosie ontstaat. Vanuit ecologisch én economisch perspectief is het dan ook zonde en onwenselijk dat deze armaturen in zijn geheel worden vervangen door nieuwe LED armaturen.

Lumeco bouwt TL armaturen om naar LED
Lumeco is een verlichtingsbedrijf dat TL armaturen ombouwt naar LED armaturen. De interne elektronica (bedrading, lampvoeten, lichtbronnen etc.) worden verwijderd en gerecycled. Het armatuur wordt voorzien van een renovatie set, genaamd LED TL PRO. Het resultaat is volgens Lumeco een volwaardig LED armatuur. Dezelfde eigenschappen en kwaliteit als nieuwe LED armaturen, maar aanzienlijk voordeliger en beter voor het milieu.
Doordat bij ombouw de LED driver separaat van de LED buis in het armatuur wordt geplaatst, wordt de juiste warmtehuishouding gecreëerd en de levensduur gemaximaliseerd. Op dit moment is dit de meest duurzame manier om over te stappen van TL verlichting naar LED. Een levensduur van 100.000 uur en in tegenstelling tot reguliere LED producten, 7 jaar garantie.

Het ombouwen is arbeidsintensiever dan LED retrofit maar bestaat uit eenvoudige repeterende handelingen. Dat is een van de redenen waarom monteurs, op locatie, worden ondersteund door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo wordt niet alleen een duurzaam eindproduct geleverd maar ook een maatschappelijke meerwaarde gecreëerd, aldus Lumeco.

Deel dit bericht