Bill Gates steunt waterloos toilet

31 maart 2016 - Suzie van de Pas

Vijf jaar geleden daagden Bill en Melinda Gates de wereld uit: ontwerp een duurzaam en goedkoop toilet wat niet meer dan 0.05 cent per dag kost. Onderzoekers van de Cranfield University in Groot-Brittannië hebben mogelijk een oplossing gevonden: de Nano Membrane Toilet. De Gates Foundation gaf hen in 2012 $710.000 om deze oplossing verder te ontwikkelen.

Waterloos
Het toilet is ontworpen voor gebieden waar schoon en stromend water niet vanzelfsprekend is. Hiermee helpt de foundation een grote groep mensen: 2.4 miljard mensen op aarde leven nog in deze omstandigheden. Het ontwerp is bedoeld voor plaatsing in arme stedelijke gebieden, simpelweg omdat deze het makkelijkst te voorzien zijn van een toilet. Een goede bereikbaarheid is nodig, omdat het toilet minstens elke zes maanden een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Design
Het ontwerp is complex. Door het vaste afval van het vloeibare afval te scheiden, ontstaat er tweedelig nut voor de desbetreffende gemeenschap. In een apart compartiment wordt het vaste afval bedekt met een geur-onderdrukkende wax en vervolgens gedroogd. Dit wordt in een verwerkingsfabriek energie voor de gemeenschap.

Nano vezels scheiden waterdamp uit de vloeibare afval. Vervolgens condenseren speciaal ontworpen kralen deze damp. Dit zorgt voor bruikbaar water, voor wassen, koken, schoonmaken en bewatering van planten.

https://www.youtube.com/watch?v=iX0jAn-iNng

Vraagstukken
Hoewel het ontwerp veelbelovend is, zijn er enkele vraagstukken die nog aandacht nodig hebben. Het eerste probleem is dat van schaalbaarheid: de toiletten op de juiste plekken krijgen is lastig. Daarnaast is het creëren van nieuwe banen in de gemeenschappen noodzakelijk, zodat de toiletten op de juiste manier onderhouden worden. Dit is een lang proces, aangezien het ontwerp van het toilet nog altijd aan verandering onderhevig is. 

Ook is er nog geen oplossing voor het verwerken van toiletpapier. Momenteel hebben gebruikers geen andere keus dan hun gebruikte toiletpapier in een prullenbak te gooien. Een mogelijke oplossing is het verbranden van het toiletpapier, hoewel ook dit niet het meest duurzame antwoord is. 

Deel dit bericht