Microsoft gaat met datacenters onder water

16 februari 2016 - Yvonne Keijzers
Microsoft gaat onder water met zijn datacenters
Microsoft wekte wereldwijde aandacht op met zijn Project Natick. Het project draait om een compleet datacenter, wat onder water dienst doet. Het datacenter bevindt zich in een stalen capsule, waarin een serverrack is omgeven door vloeibaar stikstof. Het prototype heeft inmiddels in de praktijk taken uitgevoerd uit de Azure-cloud van Microsoft.

Koel, snel en donker

Er zijn verschillende voordelen aan het onderwater-datacenter. Ten eerste is er het voordeel van koeling. Dankzij de onderdompeling in de zee is er niet langer een energieslurpend en milieubelastend koelingssysteem nodig. De verwarming van het zeewater door het datacenter is volgens onderzoekers verwaarloosbaar.
Een bijkomend energie- en milieuvoordeel is de mogelijkheid om deze datacentercapsules dicht onder het wateroppervlak te laten drijven om met eigen turbines energie te putten uit oceaanstromingen.

Capaciteit in de cloud

Daarnaast speelt het datacenter in op de groeiende vraag naar cloudcapaciteit. Het datacenter kan veel sneller in gebruik worden genomen: waar de gemiddelde tijd voor ingebruikneming nu op twee jaar ligt, kan dat nu in 90 dagen. Ook zijn datacenters op deze manier overal ter wereld te plaatsen, zeker in de nabijheid van grote steden. Er zijn dus letterlijk kortere lijnen naar de gebruikers van datacenterdiensten. Veel grote steden - met dus veel gebruikers - bevinden zich namelijk aan de kust. Kortere lijnen betekent minder kans op storing.

Als laatste geeft Microsofts experiment met een onderwaterdatacenter inzichten in het ontwerpen en beheren van ICT-faciliteiten waar een monteur niet zomaar langs kan gaan. Ook het ontbreken van een beheerder ter plaatse scheelt: er hoeft geen rekening gehouden te worden met aangename temperaturen voor beheerders én er hoeven geen beheerkosten worden betaald.

Toekomstgericht

De Natick-onderzeecapsule heeft ongeveer honderd verschillende sensoren om druk, vochtigheid, beweging en andere factoren te meten. Het datacenter is erop gericht om zonder onderhoud tot vijf jaar mee te gaan. De onderzoekers van Microsoft werken inmiddels aan een ontwerp voor een onderzeedatacenter dat drie keer groter is dan de nu geteste capsule. Dit gebeurt in samenwerking met een ontwikkelaar van alternatieve energiesystemen om oceaanstromingen te ‘oogsten’ voor energie. Naar verwachting wordt er volgend jaar een nieuwe test uitgevoerd, mogelijk aan de kust van Florida of van Noord-Europa.
 
(bron: computable.nl_)

Deel dit bericht