Medewerkers willen niet papierloos

11 december 2015 - Yvonne Keijzers
Medewerkers willen lezen vanaf papier
Het papierloze kantoor is door de toenemende technologische mogelijkheden allang geen utopie meer. Toch wordt er nog steeds veel geprint door werknemers in Nederland. Een verandering in deze houding wordt niet snel verwacht, blijkt uit de Papierloos Monitor van Viadesk.

Digitalisering van processen, cloud computing en zakelijke software maken het steeds makkelijker en veiliger om zonder papier je werk te doen. Toch lijkt de adoptie van ‘papierloos’ niet in hetzelfde tempo te gaan als de technologische ontwikkelingen.
 
Medewerkers willen papier
Het papierloze kantoor lijkt vooral iets voor de toekomst te zijn, als het aan de medewerkers ligt. De cijfers van Nederland duiden op meer ‘papierloos-pessimisme’ ten opzichte van twee jaar geleden.
 
42% van de Nederlandse respondenten van het onderzoek vindt een kantoor zonder papier een realistisch vooruitzicht. Een overgrote meerderheid, 71%, vindt printen nog steeds nodig en papierloos wordt door 70% niet geschikt gevonden voor elk project.
 
Online niet veilig
Veiligheidsoverwegingen spelen een grote rol in niet papierloos werken. De online omgeving wordt niet compleet vertrouwt, wat onnodig is. Moderne SaaS-oplossingen (Software as a Service) zijn uiterst veilig.
 
Het probleem zit in een verkeerde focus: organisaties die van papier af willen, richten zich nog te veel op het digitaliseren van papier en te weinig op het vervangen van op papier gebaseerde processen door digitale processen. Er is meer awareness nodig bij zowel werknemer als werkgever over de voordelen van papierloos werken, waarbij ook de vooroordelen over de nadelen worden weggenomen.
 
Steeds meer digitaal
De mogelijkheden van digitaal werken zijn volgens Viadesk groot. Met de bestaande software kan vrijwel elk bedrijfsproces digitaal worden afgehandeld, inclusief het samenwerken en communiceren met collega’s. Zonder in te boeten aan gebruiksgemak. Denk aan intranet-oplossingen, documentendeel-tools en samenwerkplatforms.
 
Over de voordelen van papier rept Viadesk niet. Toch zijn die er zeker ook. Want niet iedereen leest graag van een scherm.
 

Deel dit bericht