CEA werkt aan duurzame technologiebeurs CES

02 november 2015 - Yvonne Keijzers
Evenenenten zijn vaak extreem onduurzaam, vanwege de vele vervoersbewegingen, afval en voedselverspilling. Het levert dus al snel winst op te kijken wat er mogelijk is om dit duurzamer te maken. In Nederland is de Stichting Vierdaagsefeesten koploper op dit gebied. In Amerika timmert de Consumer Electronics Association (CEA) aan de weg. De organisatie is bezig de CES, de grootste consumententechnologiebeurs ter wereld, groener te maken. Hiertoe zet de organisatie duurzame programma’s, duurzame samenwerkingsverbanden en ecovriendelijke initiatieven in.

Samenwerken aan duurzaamheid
Alle bedrijven die duurzamer willen werken, beginnen met samenwerken. Want duurzaam worden doe je niet alleen. In dit geval werkt CEA samen met de aannemer en leveranciers van de beurs om het productieproces van CES duurzamer te maken. Een paar voorbeelden:
•    In 2015 recyclede de aannemer van CES bijna 152.400 m2 van het tapijt. Dat is 70 procent meer dan het jaar ervoor. Het restant van 344.500 m2 tapijt werd hergebruikt.
•    Meer dan 6.000 m2 aan magnetische banners van CES 2015 is omgesmolten. Dit materiaal wordt weer ingezet voor CES 2016.
•    Bijna 8.500 m2 van het bannermateriaal dat is gemaakt van vinyl en dat op CES 2015 is gebruikt, is nu door Sky Group hergebruikt. Zij maakten hiervan dekzeilen, vloeren waarop een ijsbaan gemaakt kan worden en outdoor filmschermen.
•    Dankzij het formele donatieprogramma van CEA hebben Habitat for Humanity, Opportunity Village en Teacher Exchange 15 trailers aan gedoneerde items ontvangen. De waarde hiervan was bijna 196.000 EUR. Daarnaast bespaarde de donatie 45 containers met afval.
•    Alle persruimten op CES zijn duurzaam. Zo staat CEA alleen papierloze persmappen toe. Dat bespaart een geschatte 2,5 miljoen geprinte pagina’s.

Beurs als trefpunt
CES vertegenwoordigt het gehele technologische ecosysteem. Ze brengen alle belangrijke internationale sectoren bij elkaar en bieden de mogelijkheid onder één dak zaken met elkaar te doen.
CES-deelnemers komen uit 150 verschillende landen. Deze deelnemers vermijden hiermee gezamenlijk meer dan 5,6 miljoen zakelijke kilometers die zij hadden moeten maken als ze niet op de vakbeurs aanwezig zouden zijn. In 2015 namen de CES-deelnemers op de beurs deel aan gemiddeld 33 vergaderingen. Gemiddeld 80 procent van deze bijeenkomsten zou niet hebben plaatsgevonden zonder de deelname aan CES. CES geeft niet aan hoeveel kilometers en CO2-besparing dit oplevert.

Uitstoot CO2 ICT-sector
De ICT-sector is goed voor 2 % van de CO2-uitstoot wereldwijd. Het zou mooi zijn als CES een afname van CO2-uitstoot van ICT-apparatuur en dankzij ICT-apparatuur op haar agenda zou zetten. Een mooi thema om op de agenda te zetten voor de aankomende editie, die van 6 tot 9 januari 2016 plaatsvindt in Las Vegas.

Deel dit bericht