Enorme groei CO2-uitstoot datacenters

21 april 2015 - Yvonne Keijzers
Sociale media, HD foto’s en filmpjes (YouTube en pornografie), online gokken, gamen en tv-on-demand. Het zijn activiteiten die ervoor zorgen dat het dataverkeer wereldwijd groeit met meer dan 50% op jaarbasis. En laat dat nu net één van de sterke punten van Nederland zijn.

Datacenters energievreters
Datacenters verbruiken zeer veel energie. Dit leidt ertoe dat de CO2-uitstoot ook enorm groeit. “Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling”, aldus Marieke Kragten die voor HIVOS een inventarisatie maakte van het gebruik van energieproducten door de commerciële datacenters.
Nederland ontwikkelt zich tot een zeer sterk datacenter- en netwerkhub. Dat is goed nieuws voor de economie. Maar slecht nieuws voor het milieu. Want de CO2-uitstoot van datacenters stijgt enorm. En het aantal datacenters dat duurzame stroom gebruikt blijft flink achter. Dat blijkt uit onderzoek van Hivos.
 
Kleine stapjes vooruit
Hivos benaderde de 28 grootste commerciële datacenters in Nederland. Hiervan gebruiken slechts 4 100% duurzame stroom. Één bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom en 10 datacenters geven geen of onvoldoende inzicht. Het goede nieuws is volgens Hivos, dat ten opzichte van 2014, toen eenzelfde soort inventarisatie werd gedaan, de sector wel in de goede richting beweegt.

Nederlands bedrijfsleven wil groene stroom
“Opvallend aan de uitkomsten is, dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers”, zegt Kragten.

Enzo Knol aanjager CO2-uitstoot
Vorig jaar berekende Hivos dat het Gangnam style filmpje leidde tot 250.00 ton CO2-uitstoot. Ook dit jaar zijn er weer internethits die bijdragen aan klimaatverandering. Denk onder andere aan de filmpjes van VEED award winnaar Enzo Knol. Zijn Vlogs op Youtube worden dagelijks aangeklikt door 650.000 bezoekers en zijn al meer dan 250 miljoen keer bekeken. Of StukTV dat zeker een net zo grote hit is op internet. Het energieverbruik dat gepaard gaat met het bekijken van deze filmpjes is enorm.

Het is geen probleem dat deze filmpjes een hit worden. Het is wel een probleem dat de datacenters stroom krijgen die niet duurzaam is. Hivos roept daarom de datacenters op het voorbeeld van de vier koplopers uit het onderzoek te volgen en te kiezen voor echt duurzame stroom. Dan kan de niet te stuitten opmars van internet gebruik voortgaan, zonder dat het bijdraagt aan klimaatverandering.
 
Groene stroom standaard
Hivos raadt datacenters aan om te kiezen voor groene stroom als standaardproduct voor haar klanten. 'Adviseer daarbij de klant hoe zij haar stroomverbruik kan reduceren en neem stroomverbruik op als aparte kostenpost in de rekening. Per saldo zal dit leiden tot een lagere energierekening voor de klant en dus een meer tevreden klant.' Zo luidt het advies.

Deel dit bericht