PBL: 'Nederland moet werk maken van verduurzamen economie'

20 augustus 2012 - Yvonne Keijzers

Efficiënter omgaan met energie, grondstoffen, land en water maakt de Nederlandse economie minder kwetsbaar en het milieu schoner. Inzetten op groene groei is daarbij niet zozeer het kortetermijnantwoord op de huidige economische crisis, maar juist een langetermijnbijdrage aan de versterking van de Nederlandse economische structuur. Dat staat te lezen in het rapport Voorwaarden voor vergroenen van de economie in Nederland dat afgelopen donderdag verscheen.

In een donderdag verschenen rapport observeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat landen als Zuid-Korea, Denemarken, Duitsland en China momenteel veel meer aan duurzaamheid doen. Dat blijkt onder meer uit hun hoge verkoopcijfers voor schone energietechnologie. Investeren in een groene economie zou Nederland miljarden opleveren, aldus het Planbureau.
 
Het planbureau vindt het nodig dat Nederland sterker op vergroening inzet. Omdat de wereldeconomie de komende 40 jaar waarschijnlijk gaat verviervoudigen, zal de schaarste aan grondstoffen en hulpbronnen toenemen.

Een langetermijnvisie gericht op vergroening van de economie is een belangrijke eerste stap. Hoe vooruitgang te meten is een ander belangrijk element bij het streven naar groene groei. Daarnaast zijn volgens PBL andere spelregels nodig om de samenleving in een groenere richting te bewegen. Zo zullen de kosten van milieuvervuiling beter in de prijzen tot uiting moeten komen.

Afschaffen van subsidies en fiscale regelingen die vergroening in de weg staan, hoort hier bij. Ook kan de overheid volgens PBL betere voorwaarden creëren voor de ontwikkeling en toepassing van milieusparende innovaties.
 

Deel dit bericht