Microsoft werkt vanaf 1 juli CO2-neutraal

08 mei 2012 - Yvonne Keijzers
Microsoft zet vandaag een nieuwe stap in het reduceren van haar CO2-afdruk door de doelstelling uit te spreken vanaf 1 juli 2012 volledig CO2-neutraal te opereren. Daarbij streeft het bedrijf naar CO2-neutrale emissies van zijn datacenters, softwareontwikkelingslaboratoria, kantoren en reisbewegingen van het personeel door enerzijds efficiënter met energie om te gaan en anderzijds duurzame energie in te kopen.

CO2 wordt intern doorberekend
De belangrijkste pijler van het beleid om de CO2-reductie te realiseren, is een nieuwe interne kostenstructuur waarbij de afdelingen van Microsoft financieel verantwoordelijk worden voor de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten.
Om dit te bereiken, ontwikkelde Microsoft een intern prijsmodel op CO2. Deze prijs wordt gebaseerd op de marktprijs voor duurzame energie en CO2 offset systemen, en wordt toegepast in kantoren in meer dan 100 landen. Hierdoor creëert Microsoft een economisch motief voor business units om CO2 te reduceren door energie-efficiency en toenemend gebruik van duurzame energie.

Een paar stappen uit het plan:

Smarter buildings pilot
Op de Remond Campus van Microsoft wordt software gebruikt om gebouwen duurzamer te maken. Microsoft verwacht hierdoor een besparing te behalen van 1,5 miljoen dollar in het fiscale jaar 2013. De investering wordt naar verwachting in 18 maanden terugverdiend.

Managementsysteem
Ook werkt Microsoft samen met CarbonSystems om een Enterprise Sustainability Platform te implementeren. Met dit systeem kunnen gegevens van diverse bronnen worden opgeslagen en gedeeld, waardoor duidelijker wordt waar besparingen gerealiseerd kunnen worden.

Green IT
Ook denkt Microsoft na over hoe energie binnen ICT wordt toegepast. In een whitepaper worden mogelijkheden besproken voor een meer efficient energieverbruik binnen ICT-omgevingen.

Deze aankondiging volgt enkele weken nadat Microsoft Nederland bekend maakte 30% CO2 per werknemer bespaard te hebben ten opzichte van 2007.

Zie hier een Nederlandse video over hoe met technologie de CO2-uitstoot teruggebracht kan worden.
 

Deel dit bericht