Fujifilm Tilburg kondigt voltooiing van het windturbineproject aan

17 november 2011 - Yvonne Keijzers

Bij Fujifilm Europe is de installatie van vijf windturbines, bij de productie- en R&D-vestiging in Tilburg voltooid. Alle turbines zijn volledig operationeel. Het windpark werd in samenwerking met Eneco ontwikkeld. De molens gaan naar verwachting 20% van het energieverbruik opwekken.

De vijf Vestas V90 windturbines kunnen elk tot maximaal twee megawatt stroom leveren. Samen wekken ze ongeveer 20% van het totale energieverbruik van de 63 hectare tellende vestiging in Tilburg op. Deze ontwikkeling maakt deel uit van de doelstelling van Fujifilm Manufacturing Europe B.V. om een CO2 neutrale vestiging te worden. Met de windturbines alleen al kan Fujifilm Tilburg de CO2-uitstoot naar verwachting met 12.000 ton per jaar verminderen.

Waterzuivering
Het bedrijf heeft op eigen terrein ook een waterzuiveringsinstallatie geïnstalleerd, bestaande uit twee grote waterzuiveringsunits. Fujifilm Manufacturing Europe B.V. schat dat met deze en andere duurzaamheidsmaatregelen momenteel 13% van het geproduceerde afval hergebruikt, 68% recyclet en 18% regenereert. Daardoor wordt uiteindelijk nog geen 1% van het totale afval van de vestiging afgevoerd.

Daarnaast onderzoekt Fujifilm de mogelijkheid om een deel van het afvalwater dat de vestiging voor hergebruik regenereert binnen het productieproces zelf te zuiveren. Evenals de mogelijkheid om, samen met drie nabijgelegen bedrijven, een complete waterzuiveringsinstallatie voor het zuiveren van afvalwater bij de vestiging te laten bouwen. Verder loopt er een haalbaarheidsonderzoek naar het gebruik van biogas in het productieproces in plaats van aardgas. De resultaten van dit onderzoek zijn naar verwachting eind 2011 beschikbaar.

Ook staat de langverwachte derde ultramoderne productlijn voor offsetplaten (PS-10) op het punt om in gebruik te worden genomen, zoals oorspronkelijk aangekondigd. De nieuwe PS-10-lijn is ontworpen om offsetplaten te produceren waarvoor minder chemicaliën worden gebruikt. Zodra deze investeringen voltooid zijn, is de productievestiging voor offsetplaten van Fujifilm in Tilburg naar eigen zeggen niet alleen een van de grootste offsetfabrieken ter wereld, maar ook een van de duurzaamste.

Deel dit bericht